Drummond Place Remodeling

 

Challenge

 

The owners wanted to develop the second floor area, which was challenged by the steep roof slope and awkward stair location.  The second floor needed a bathroom and full height storage.

 

The first floor layout was awkward, with the dining area squeezed between the stairs and a large bathroom with a whirlpool tub.  The living room extended into the kitchen as an open plan, but did not have an adequate connection to the backyard.

 

There was a bedroom and bathroom in the basement, which will be maintained, along with a family area.

Solution

 

A full second floor was added with full height ceilings throughout, and the Owners wanted a more modern expression than the original cottage type roof.  There are large areas of glass at the front and rear of the house, with an open plan on the first floor.  A rear addition was added to enlarge the kitchen and expand the connection to the rear deck and backyard.

 

The second floor contains a Master Suite at the rear of the house, with an office/ private space on the side.  Two bedrooms and a bathroom are at the front of the house.  A central stair acts as vertical circulation, with clerestory windows at the top for light and ventilation.

 

Sustainability was considered throughout the project, using high performance materials, windows,  and mechanical systems, including future solar panels.

 

 

Layout1

EXISTING FIRST FLOOR PLAN

 

Layout1

EXISTING ATTIC PLAN

 

Layout1

EXISTING FRONT ELEVATION

 

Layout1

EXISTING REAR ELEVATION

 

 

Layout1

NEW FIRST FLOOR PLAN

 

Layout1

NEW SECOND FLOOR PLAN

 

Layout1

NEW FRONT ELEVATION

 

Layout1

NEW REAR ELEVATION