Oakley Residence

Challenge

This existing frame house did not have a connection from the kitchen to the backyard and had a series of small rooms on the first floor which impeded good traffic flow and usage. The existing dining room was very small and there was a bedroom next to the kitchen which was merely a storage room. The existing guest room on the second floor was small and not private.

The front of the house was not distinctive and had a wrought iron railing and posts which looked out of place. The finishes and proportions of windows, wall area and roof looked out of date. The client wanted to update the front image to make it more inviting.m.

Solution

Load bearing walls were replaced on the first floor to open up the kitchen, dining room and family room. The new rear addition became the dining room and stair hall, which added windows and transoms. A portion of the floor at the stairs was removed to open the space up further. A dedicated guest room was added in the basement. A new master bedroom suite was added at the second floor.

The front of the house was re-clad in cementitious siding and trim. The roof overhangs were extended and brackets installed. The porch was rebuilt adding lattice and other craftsman details, windows were relocated and replaced, and a stained glass window was restored.

ma-existing-2nd

EXISTING SECOND FLOOR

ma-new-2nd

NEW SECOND FLOOR

ma-existing-1st

EXISTING FIRST FLOOR

ma-new-1st

NEW FIRST FLOOR

ma-existing-0base

EXISTING BASEMENT

ma-new-0base

NEW BASEMENT

Project Drawing

Before Construction

During Construction